Elçilerini öldüren topluluklar felakete sürüklenir
"Elçilerini öldüren topluluklar, Allah’ın gönderdiği mesajı ve elçileri yalanlayarak kibir ve inat içinde yaşamayı seçmişlerdir. Bu topluluklar, yalnızca Allah'ın dinine sırt çevirmekle kalmamış, aynı zamanda adaleti, iyiliği ve doğruyu temsil eden elçileri ortadan kaldırarak kendi çarpık düzenlerini sürdürmeye çalışmışlardır. Ancak bu tutum, onları felakete ve çöküşe sürüklemiştir.
Kuran, bu toplumların başına gelen felaketleri detaylı bir şekilde aktarır:
Semud Kavmi, Allah'ın ayetlerine karşı gelmiş ve Salih peygamberin mucize olarak sunulan devesini öldürmüştür. Bunun ardından şiddetli bir sarsıntı ile helak olmuşlardır (A'raf Suresi, 7:73-78).
Lut Kavmi, ahlaki yozlaşma içinde olup Lut peygamberi reddetmiş, sonunda üzerlerine taş yağdırılarak helak edilmişlerdir (Hud Suresi, 11:82-83).
İsrailoğulları, birçok peygamberi öldürmüş, Allah'ın mesajlarına sırt çevirmiş ve bunun sonucunda tarih boyunca acılar yaşamışlardır. Nitekim Kuran, onların Allah’ın lanetiyle karşı karşıya kaldığını açıkça ifade eder (Bakara Suresi, 2:61 ve Maide Suresi, 5:70).
Kuran’da bu öyküler, Allah’ın sünnetinin (değişmez yasalarının) bir parçası olarak aktarılır: Allah’ın elçilerini öldüren, mesajını yalanlayan ve ilahi öğütlere sırt çeviren topluluklar mutlaka bir sona ulaşır. Onların dünyadaki helakları, ahiretteki azaplarının sadece bir başlangıcıdır. Bu durum, sadece geçmiş toplumların değil, tüm insanlığın ibret alması gereken bir gerçektir.
Kuran, bu olayları anlatırken insanların ders çıkarmasını ve Allah'ın uyarılarına kulak vermesini öğütler:
'Her ümmetin bir süresi vardır. Süreleri geldiği zaman, ne bir an ertelenir ne de öne alınır.' (A'raf Suresi, 7:34)"
2019 yılında dünyaya yayılmaya başlayan Covid-19 virüsü insanlar için ibretlik olarak duruyor. Rashad Khalifa'nin 1990 yılında 29 yerinden bıçaklanarak öldürülmesi ve 29 yıl sonra Covid-19'un insanları sarmaya başlaması Duhan Suresi'ni araştırmaya götürüyor.
44. Duhan, 10. ayet
Göğün apaçık bir dumanı getireceği günü gözetle.
44. Duhan, 11. ayet
İnsanları çepeçevre saracaktır; bu acı bir azaptır.
يَغْشَى النَّاسَۜ هٰذَا عَذَابٌ اَل۪يمٌ
Yagşan nas, haza azabun elim.
# kelime anlam kök
1 yegşa sarar غشو
2 n-nase insanları نوس
3 haza bu
4 azabun bir azabdır عذب
5 elimun acı
Duhan Suresi'nin 11.ayetinde geçen "yegşa/sarar/غشو" kelimesi Kuran'da 29 defa geçiyor. Bu kelimenin 19.geçişi Duhan Suresi'nin 11.ayetine denk geliyor.
Allah, 9.surenin son ayetlerinde insanları her yıl birkaç defa belalarla sınayacağını söylüyor:
9:124
Her ne zaman bir sure inse, "Bu sure hanginizin gerçeği onaylamasını arttırdı" diye soranlar var. İman edenlerin onayını arttırdı ve onlar sevinip birbirlerini müjdelerler.
9:125
Kalplerinde hastalık bulunanlara gelince... Onların da kötülüklerini arttırmıştır ve onlar kafirler olarak ölürler.
9:126
Her sene, bir iki defa belalarla sınandıklarını görmüyorlar mı? Buna rağmen ne tövbe ediyorlar, ne de öğüt alıyorlar.
9:127
Ne zaman bir sure inse, "Kimse sizi görüyor mu?" diye bakışırlar. Sonra da dönüp giderler. Anlamaz bir topluluk olduklarından ALLAH kalplerini çevirmiştir.*
Özellikle 9:127 ayetini dikkatlice inceleyeceğiz.
Ayetin numaralarına dikkat edin. Rakamları toplamı 9+1+2+7=19 eder.
Kuran'da besmele ile ilgili özel sureler bulunuyor. Bunlar 9, 1 ve 27. Surelerdir. Bu surelerden ikisi aynı özelliğe sahip 1 ve 27.surelerde numaralı besmele bulunuyor bunun için 1 ve 27'yi birleşik yazarken 9'u ayrı yazmalıyız çünkü 9.surede besmele yoktur. Bu mantıkla ilerleyince ortaya şu sayı çıkıyor:
9 127
Allah, sünniler yüzünden ihtilafa düştüğümüz konularda Kuran ile açıklığa kavuşturuyor. Yani 9.sure 127 ayettir.