72. Sure'nin Günümüze Uygun Yorumunu Yaptım Okuyun.
Allah her topluma bir elçi ile mesaj yollayacağını, her mucizenin de bulunduğu zamana göre şekilleneceğini, o dönemin insanlarının da ilgisini çekip araştıracağını ve günümüzde herşeyin dijitalleştiği bir zamanda Kuran'ın matematiksel mucizesindeki muhteşemliği ayetlerin günümüze uygun yorumunu okuyunca daha iyi anlayabilirsiniz. Bununla ilgili bazı ayetler:
36:30
Halkın durumu pek yazık. Kendilerine her ne zaman bir elçi gelse onunla alay ederlerdi.
36:46
Rab'lerinin ayetlerinden bir ayet kendilerine geldiğinde, ondan yüz çevirmeyi adet edinmişlerdi.
36:69
Ona şiir öğretmiş değiliz, zaten ona uygun düşmez. Bu, ancak bir mesaj ve apaçık bir Kuran'dır.
40:78
Senden önce göndermiş bulunduğumuz elçilerin bir kısmından sana söz ettik, bir kısmını da sana anlatmadık. Hiçbir elçi, ALLAH'ın izni olmadan bir mucize getiremez. ALLAH'ın emri gelince gerçeğe göre yargı verilir ve yanlışı savunanlar orada hüsrana uğrarlar.
Şimdi Cin Suresi'nin baştan sona kadar Rashad Khalifa'dan bahsettiğini farzederek diğer çevirilere göre çok farklı bir yorum yapalım.
Rahman, Rahim Allah'ın ismiyle
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
72:01
De ki: "Bana vahiy edildiğine göre, cinlerden bir grup dinlediler ve şöyle dediler:" "Biz ilginç bir Kuran işittik."
قُلْ اُو۫حِيَ اِلَيَّ اَنَّهُ اسْتَمَعَ نَفَرٌ مِنَ الْجِنِّ فَقَالُٓوا اِنَّا سَمِعْنَا قُرْاٰناً عَجَباًۙ
Yorumu: Daha surenin ilk ayetinden ilginç bir Kuran'dan söz ediliyor. Devamındaki ayetlerde çok ilginç tevafuklarla karşılacak ve şaşıracaksınız.
72:02
"O doğruya iletiyor ve biz onu onayladık; bundan böyle Efendimize hiç kimseyi ortak koşmayacağız."
يَهْد۪ٓي اِلَى الرُّشْدِ فَاٰمَنَّا بِه۪ۜ وَلَنْ نُشْرِكَ بِرَبِّنَٓا اَحَداًۙ
Yorumu: Bu ayet şöyle de çevrilebilir: "O Kuran ki ayetlerindeki tevafukla Reşad'a iletiyor ve ta 1400 yıl öncesinden Reşad'ı bilmesinden ötürü biz onu onayladık; bundan böyle Efendimize hiç kimseyi ortak koşmayacağız." Ayette "رشد" kökü geldiği için Reşad diye çevirdim çünkü ileriki ayetlerde gerçekten Reşad'ı işaret ediyor.
72:03
"Efendimiz çok yücedir. O ne bir eş ne de bir çocuk edinmiştir."
وَاَنَّهُ تَعَالٰى جَدُّ رَبِّنَا مَا اتَّخَذَ صَاحِبَةً وَلَا وَلَداًۙ
Yorumu: Bir önce ayetteki "bundan böyle Efendimize hiç kimseyi ortak koşmayacağız" ifadesi ile bu ayetteki Efendimizin hiçbir denki olmamasını bu ifadeyle destekliyor ve Reşad Halife'nin anlattığı tektanrıcı monotesit islamı anımsatıyor.
72:04
"ALLAH hakkında saçma şeyler söyleyip duran bizim o beyinsizdi."
وَاَنَّهُ كَانَ يَقُولُ سَف۪يهُنَا عَلَى اللّٰهِ شَطَطاًۙ
Yorumu: Şeytan insanları saçma yalanlar uydurarak Allah'ın yolundan döndürmeye çalışmış ve bir sonraki ayette de geçtiği gibi insanlar ve cinler Allah hakkında yalan uydurmuşlardır. Müslümanlar da 1400 yıl boyunca şeytanın kampında kalmıştır ve kandırıldıkları için birçok konuda dünyada geri kalmıştır.
72:05
"İnsanların ve cinlerin ALLAH'a karşı yalan uyduramayacaklarını sanmıştık."
وَاَنَّا ظَنَنَّٓا اَنْ لَنْ تَقُولَ الْاِنْسُ وَالْجِنُّ عَلَى اللّٰهِ كَذِباًۙ
Yorumu: Cinler, Kuran'ı dinlemiş ve Kuran 1400 yıl öncesinden insanların ve cinlerin hadis, sünnet, fıkıh, nasih, mensuh, tefsir, hadis gibi yalanları Allah'a karşı yalan uyduracağını haber vermiştir. Buna rağmen insanların ve cinlerin ALLAH’a karşı yalan uyduramayacaklarını sanmışlar.
72:06
"Ne var ki bazı insanlar, bazı cinlere sığınırlardı ve bu da onların azgınlıklarını arttırırdı."
وَاَنَّهُ كَانَ رِجَالٌ مِنَ الْاِنْسِ يَعُوذُونَ بِرِجَالٍ مِنَ الْجِنِّ فَزَادُوهُمْ رَهَقاًۙ
Yorumu: Evliya, şeyh, hacı, hoca, sultan hazretleri zannedilen insanların bazı cinlere yani görünmeyen varlıklara sığınarak sözde mucize ve kerametler gösterdiğini zannetmişlerdir fakat Kuran'a göre bu onların azgınlıklarını arttırmıştı.
72:07
"Onlar, tıpkı sizin sandığınız gibi, ALLAH'ın hiçbir kimseyi göndermeyeceğini sanıyorlardı."
وَاَنَّهُمْ ظَنُّوا كَمَا ظَنَنْتُمْ اَنْ لَنْ يَبْعَثَ اللّٰهُ اَحَداًۙ
Yorumu: Politeist sünniler tarafından uydurulan meşhur bir yalan da Son Elçi Muhammed olduğu idi. Halbuki Kuran böyle söylemiyordu. Bunun böyle olmadığını ancak 1400 yıl sonra Reşad Halife gibi sadece kuran mesajını yayan insanlardan öğrendiğimiz doğru bilgilerle teyit edince anladık. Anladık ki Reşad Halife de Allah'ın elçisiydi.
72:08
"Biz göğe dokunduk ve onu güçlü bekçilerle ve ateş toplarıyla korunmuş bulduk."
وَاَنَّا لَمَسْنَا السَّمَٓاءَ فَوَجَدْنَاهَا مُلِئَتْ حَرَساً شَد۪يداً وَشُهُباًۙ
Yorumu: Büyük bir değişim ve önemli bir olay gerçekleştiğini bu ve ileriki ayetlerin arapçasını incelediğimde çok iyi anlayacaksınız.
72:09
"Biz orada casusluk için otururduk. Ancak şimdi her kim dinlemek isterse kendisini gözleyen bir ateş topu bulur."
وَاَنَّا كُنَّا نَقْعُدُ مِنْهَا مَقَاعِدَ لِلسَّمْعِۜ فَمَنْ يَسْتَمِعِ الْاٰنَ يَجِدْ لَهُ شِهَاباً رَصَداًۙ
Yorumu: Demek ki artık cinlerin gelecek haberlerini dinlemesine ve bazı sapık insanlara yaymasına izin verilmiyor. Çünkü ileriki ayetlerde gelecekteki en büyük haberin bir elçiye açacağı yazıyor. Ayrıca ayetin arapçasına dikkat edin ki ayetin sonundaki kelimeler hep önemlidir bu ayet ve sonraki ayetin kelimeleri bir kişinin ismini anımsatmıyor mu sizce? "Rasade, رصد"
72:10
"Yerdekiler için bir kötülük mü planlanmıştır, yoksa Efendi'leri onlar için bir iyilik mi dilemiştir, bilmiyoruz."
وَاَنَّا لَا نَدْر۪ٓي اَشَرٌّ اُر۪يدَ بِمَنْ فِي الْاَرْضِ اَمْ اَرَادَ بِهِمْ رَبُّهُمْ رَشَداًۙ
Yorumu: Bu ayet önceki ayetlerin yorumunu desteklemekle birlikte sonraki ayetler için de bir fikir veriyor. Yerdekilerden kasıt insanlar için Efendileri onlar için bir Reşad mı dilemiştir, bilmiyoruz diye de çevrilebilir. Sonuçta ayetin sonunda "Reşede, رشد" kelimesi geçmiş ve burada anlatılan insanlara yeni bir elçi olarak ismi Reşad olan bir kişinin gönderilmesidir.
72:11
"Aramızda erdemliler de var, bunun aşağısında olanlar da var; biz çeşitli tarikatlara(yollara) ayrıldık."
وَاَنَّا مِنَّا الصَّالِحُونَ وَمِنَّا دُونَ ذٰلِكَۜ كُنَّا طَرَٓائِقَ قِدَداًۙ
Yorumu: Bu ayet toplumun inanç yapısı hakkında bilgi verebilir mesela "biz çeşitli tarikatlara(yollara) ayrıldık" ifadesi Kuran'ın yeterliliğini kabul etmeyen politeist zihniyetin dinlerini bölük bölük parçalara ayırmasını eleştirmiştir.
72:12
"Biz, yeryüzünde ALLAH'ı aciz bırakamayacağımızı, kaçmakla da O'nu atlatamayacağımızı anladık."
وَاَنَّا ظَنَنَّٓا اَنْ لَنْ نُعْجِزَ اللّٰهَ فِي الْاَرْضِ وَلَنْ نُعْجِزَهُ هَرَباًۙ
Yorumu: Bu ayette bir mucizeye yani aciz bırakan bir kanıta mı işaret edilmiş ki bu mucize 19 mucizesi ise Kuran 19'u mucize olarak kabul ediyordur ve müslümanların 19'u kabul etmeme gibi bir hakkı yoktur. Kuranın matematiksel mucizesi gerçekten de insanı aciz bırakan özellikte Allah tarafından ayarlanmış ve buradan varacağımız nihai sonuç "God is doing everything/ Herşeyi Tanrı yapıyor." olmalıdır.
72:13
"Biz, yol göstereni işitir işitmez onu onayladık. Efendisini onaylayan hiçbir haksızlığa ve sıkıntıya uğramaz."
وَاَنَّا لَمَّا سَمِعْنَا الْهُدٰٓى اٰمَنَّا بِه۪ۜ فَمَنْ يُؤْمِنْ بِرَبِّه۪ فَلَا يَخَافُ بَخْساً وَلَا رَهَقاًۙ
Yorumu: Bu ayetten anlıyoruz ki yol gösteren yani hidayet kaynağı Sadece Kuran'dır çünkü ilk ayette cinlerin Kuran'ı işittikleri-dinledikleri yazıyor. Ayrıca ayetin sonu da kader konusunda Efendisini onaylayan hiçbir haksızlığa ve sıkıntıya uğramaz diyerek Allah’a iman eden kişinin herşeyin Allah'tan geldiğini bilerek hiçbir üzüntü ve korku duymaz ve hesap gününe inanır.
72:14
"Aramızdan Müslümanlar da var uzlaşmacılar da vardır." Kim teslim olursa, işte gerçeği araştıranlar onlardır.
وَاَنَّا مِنَّا الْمُسْلِمُونَ وَمِنَّا الْقَاسِطُونَۜ فَمَنْ اَسْلَمَ فَاُو۬لٰٓئِكَ تَحَرَّوْا رَشَداً
Yorumu: Bu ayet topluluğun inanç yapısı hakkında tekrar bilgi vermiş ama en önemli kısım ayetin son kısmında ilginç tevafuktur. Kim teslim olanlardan olursa işte Reşad'ı araştıranlar onlardır diye çevirmek varken neden farklı bir anlam verelim ki? Tamam, Teslim Olanlar grubunun birçok hatası var ama bu ayette onlardan bahsedildiğini gözardı edemeyiz değil mi.
40 78, elçilerin mucize ile geldiğini 19. kelime ile anlatır ve rakamları toplamı da 19